Skip to content
Menu
Close
23 marraskuun 2023

Tekoälyn vallankumous: Ihmistä älykkäämpi tekoäly? | Mikko Hyppönen

Uskon, että ennen pitkää meillä on käsissämme tekoäly, joka ohittaa ihmisen kaikilla mittareilla. Tekoäly, joka on niin älykäs, että koko ihmiskunta tulee olemaan samaa mieltä siitä, että olemme tehneet itsestämme planeetan toiseksi älykkäimmän olennon.

On mielenkiintoista ajatella, millainen tekoälyn pitäisi olla, jotta se vakuuttaisi jokaisen skeptikon.

Kuinka älykäs olisi tarpeeksi älykäs? Yksi kuvitteellinen esimerkki tällaisesta superälystä voisi olla tietokone, joka kykenisi simuloimaan ihmisaivot kokonaisuudessaan ja mallintaisi jokaisen hermosolun ja synapsin. Ihmisaivojen mallintaminen on hyvin vaikeaa, mutta ongelmana se on kuitenkin rajallinen. Kun ymmärryksemme kasvaa ja koneiden laskentakyky nousee, uskon, että ennen pitkää ihmisaivojen simulointi onnistuu.

Jos onnistuisimme aivojen simuloinnissa, lopputuloksena olisi simulaatiotietokone, joka olisi aivan kuin ihminen. Se olisi samanlainen kuin me kaikki muutkin, mutta sillä ei olisi ihmisruumista. Se runoilisi, haaveilisi, olisi iloinen tai surullinen ja näkisi unia. Se haluaisi olla itsenäinen ja elättää itsensä. Se varmaankin kävisi töissä – mikä tahansa etätyö (vaikkapa ohjelmointi) kävisi aivo-simulaattorille hyvin. Ihmisten tavoin se haluaisi rakkautta. Se ehkäpä seurustelisi, joko ihmisten tai toisten simuloitujen aivojen kanssa.

Ohjelmoiva tekoäly on mielenkiintoinen ajatus.

Tekoäly on itsessään ohjelmakoodia ja sen voisi siis laittaa tutkimaan omaa toimintaansa ja parantelemaan sitä. Tekoäly koodaisi itsestään parannellun version, joka puolestaan koodaisi itsestään parannellun version. Aika pian emme ymmärtäisi enää edes alkeita siitä, miten tällainen tekoäly toimisi.

Jos yhden ihmisaivon simuloiminen onnistuisi, niin resursseja lisäämällä tehokas tietokone voisi simuloida miljoonia aivoja. Jos kone simuloisi 8 miljardia ihmisaivoa, se olisi älykkäämpi kuin koko ihmiskunta.

Simuloidut ihmisaivot ovat kiehtova ajatus, mutta todellisuudessa tekoälyn kehitys on tällä hetkellä menossa ihan muihin suuntiin.

Valtaosa alan tutkimuksesta keskittyy generatiiviseen tekoälyyn, joka toteutetaan massiivisen laajoilla koneoppimismalleilla. Generatiivisen tekoälyn sovellukset, kuten laajat kielimallit, puheen-tunnistus ja uskottavien kuvien tuottaminen ovat vaikuttavia, mutta ne kykenevät vain yhteen asiaan.

Ihminen osaa kirjoittaa, puhua, piirtää ja lisäksi kasvattaa lapsia ja ajaa autoa. Tämän tyyppinen laaja-alainen älykkyys on vielä kaukana siitä, mihin koneet kykenevät. Superälykkääseen tekoälyyn on matkaa. Mutta minä uskon, että siitä tulee vielä todellisuutta.

23 marraskuun 2023

Tekoälyn vallankumous: Ihmistä älykkäämpi tekoäly? | Mikko Hyppönen