Skip to content
Menu
Close
8 maaliskuun

Äänen valta: puheen demokratisointi muokkaa yhteiskuntaamme

Vaikuttavien puhetaitojen kasvava merkitys demokratisoi johtajuuden pelikenttää nyt ja tulevaisuudessa.

 

“Kommunikaation tulisi olla yksi tämän vuoden ’kuumista aiheista’ kaikille johtajille”

 

Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vain 12% oli naisia joulukuussa 2023, mutta heitä yhdistää yksi merkittävä tekijä – he ovat kaikki huipulla vaikuttavassa puheessa.

 

”Johtaminen ja kommunikaatio kulkevat käsi kädessä. Meidän on uskottava kommunikaation voimaan johtajuudessa, etenkin organisaatioiden suunnan ohjauksessa, tiimien kannustamisessa ja sitoutumisen lisäämisessä.  Kommunikaatio on minulle prioriteetti ja sen tulisi olla yksi tämän vuoden ’kuumista aiheista’ kaikille johtajille. Tämä on ehdottoman tärkeää, varsinkin nyt, kun olemme nopean muutoksen aikakaudella”, sanoo vaikuttavien puhetaitojen rankingissä listattu Enenton toimitusjohtaja Jeanette Jäger.

 

MySpeaker Rhetorich -tekoälyn analyysi toimitusjohtajien puhetaitojen vaikuttavuudesta osoitti että miehet menestyvät uskottavuudessa ja vakuuttavuudessa, mutta eivät yllä naisten tasolle miellyttävyydessä ja tarinankerronnassa, jotka ovat oleellisia vaikuttavan puheen elementtejä. Naistoimitusjohtajat ovatkin kaikki vaikuttavimpien puhujien TOP15-listalla, vaikka he ovat kokonaisuudessaan varsin aliedustettuja pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskuudessa. Myös ulkomaalaistaustaisten toimitusjohtajien osuus kärkipaikoilla on kiinnostavaa huomioida.

 

“Naiset näyttävät todella omaksuvan inhimillisen vaikuttavuuden arvon kommunikaatiotaidoissa. Tämä on merkittävää, sillä nykyaikainen johtajuus vaatii ihmisyyden tunnustamista”

 

Tämä on keskiössä myös Rhetorichin Big Six -mallissa, mikä keskittyy puheen inhimilliseen vaikuttavuuteen työelämässä. Kuusi keskeisintä puheen inhimillisen vaikuttavuuden elementtiä ovat  uskottavuus, miellyttävyys, aitous, läsnäolo, vakuuttavuus ja tarinankerronta.

 

”Naiset näyttävät todella omaksuvan inhimillisen vaikuttavuuden arvon kommunikaatiotaidoissa. Tämä on merkittävää, sillä aikamme johtajuus vaatii ihmisyyden tunnustamista – rohkeaa, sivistynyttä ja tunneälykästä toimintaa., sanoo Laura Vaniala, Senior Account Manager Rhetorichilta.

 

Puhetaitojen kehittäminen ei rajoitu ainoastaan ylimpään johtoon, vaan se koskee kaikkia työelämässä olevia. Jokaisen tulisi harjoitella avointa ja vaikuttavaa kommunikaatiota, oli kyse sitten palavereista tai arjen tilanteista. Tutkimuksen mukaan, jopa 40% työntekijöistä valitsevat olla palavereissa hiljaa. Tähän on tietenkin monia syitä, mutta lopputulos on sama. Jäämme organisaatioissa ja yhteiskunnassa paitsi aivan valtavasta määrästä arvokkaita ideoita, ajatuksia ja huomioita, joista monet ovat merkityksellisiä onnistumisen, kehityksen ja oikeudenmukaisuuden näkökulmista.

 

“Jos olet hiljaa, etkä sano mitään, on riski, että näkökulmasi ei tule edustetuksi.”

 

Puheen demokratisointi on keskeinen osa yhteiskuntamme kehitystä. Tunnustettu puhuja ja väitöskirjatutkija Camilla Tuominen tuo syvällisen ymmärryksen rohkeudesta ja tunteiden merkityksestä työelämään. Hänen ainutlaatuinen taustansa liikkeenjohdon konsulttina ja tunneäly-startupin perustajana on valmistanut hänet opastamaan organisaatioita vuorovaikutuksen ja tunnetaitojen hyödyntämisessä. Camilla korostaa, että puhumisen taito ja sen tärkeys työpaikoilla liittyvät ajatusjohtajuuden ja näkyväksi tulemisen teemoihin: ”Tarvitsemme yhteiskunnallisellakin tasolla enemmän erilaisia ääniä kuuluviin. Ihmisten tulee uskaltaa luottaa omiin tarinoihinsa, kokemuksiinsa ja ammattitaitoonsa, joista heidän oma äänensä rakentuu.”

 

Tämä edellyttää rohkeutta avata suu ja jakaa omia näkemyksiä. Camillan mukaan jokaisella on oikeus ottaa kantaa tärkeisiin asioihin, ja kaikkien äänet tulisi kuulla, oli kyse sitten naisista, miehistä, eri ikäisistä tai taustaisista ihmisistä. Hän korostaa sitä, että jokaisen tulisi tuoda rohkeasti oma näkökulmansa esiin, jotta yhteiskunnan eri äänet tulevat kuulluiksi: ”On todella tärkeä, että jokainen meistä tuo rohkeasti oman näkökulmansa esiin, sillä muuten kyseinen ajatus tai huomio jää näkemättä. Jos olet hiljaa, etkä sano mitään, on riski, että näkökulmasi ei tule edustetuksi. Puhukaa ja edustakaa niitä näkökulmia, jotka ovat teille tärkeitä.”

 

“Mikäli emme kuule yhteiskunnan eri ääniä, meidän kollektiiviset ajattelumallimme, normimme ja arvomme vääristyvät.”

 

Tavoitteenamme on, että yhteiskunnan kirjo tulisi esiin paremman puheen kautta ja kaikki olisivat valmiita tuomaan omat äänensä kuuluviin vuoden ihan jokaisena päivänä.

 

Me jokainen omalta osaltamme vaikutamme tähän yhteiskuntaan. Mikäli emme kuule yhteiskunnan eri ääniä, meidän kollektiiviset ajattelumallimme, normimme ja arvomme vääristyvät, koska ne eivät siinä vaiheessa representoi koko yhteiskuntaa”, Camilla kiteyttää.

 

Demokratisoidaan puhetta yhdessä! Astutaan rohkeasti ja kunnioittavasti esiin omalla äänellämme yhteisen hyvän puolesta. 

 

8 maaliskuun

Äänen valta: puheen demokratisointi muokkaa yhteiskuntaamme