Skip to content
Menu
Close
23 marraskuun 2023

Tekoälyn vallankumous: Palveleeko tekoäly kalastajaa vai kalaa? | Sami Laiho

Sain hiljattain viestin vastaanotto -pyynnön hyvän ystäväni äidiltä Facebookissa. Ihmettelin tovin, että miksi häneltä tulee viestipyyntö, kun hän on mielestäni jo kaverini. Katsoin profiilia, jolla oli oikea nimi ja oikea kuva, mutta ei yhtään seuraajaa. Tunnistin kyllä jo viestin huijaukseksi tästä, mutta naureskelin itsekseni, että mitähän asiaa ”hänellä” on. Avasin viestin, jossa Anniina kysyi minulta: ”Saanko sinun puhelinnumeron”. Vastasin: ”Varmasti, mutta muistutapa vielä minua, mitkä sinun poikien nimesi olivatkaan?”. En kuullut ”Anniinasta” enempää.

Itse jäin väkisin miettimään, että onko tässä tulevaisuus? Kun kuulet tai näet ”ystäväsi” tietokoneella, pitääkö hänelle jatkossa näyttää paperit? Vai pitääkö olla vanha kunnon ”Secret handshake”, jonka vain kaverisi osaa? Vai pyytää kertomaan salaisuus, jonka vain hän tietää? Tilannehan ei olisi ihan näin hankala, ellei kalastelijan apuna olisi AI ja koneiden videonkäsittelytoiminnot.

AI auttaa kalastelijaa valitsemaan oikeanlaisen madon/syötin – se osaa kaikki kieliä, se tietää mistä suomalaiset pitävät, se osaa muotoilla ihmistä kiinnostavan viestin, oikeaan kulttuuriin sovitettuna.

Ennen kaikkea, se voi tehdä tämän tuhansille ja tuhansille ihmisille samaa aikaa.

Tekoäly saattaa siis tehdä Intiassa nyt toimivan fake-call-centerin tai venäläisen trollitehtaan työntekijöistä työttömiä. Tai ainakin osasta heitä, koska he muuttuvat enemmän ohjaajiksi, kuin itse näppäimiä paineleviksi työntekijöiksi.

Jos katsot vaikka tämän linkin videon (Screen Swap Experiment – YouTube), voit miettiä, että jopa tietoturva-ammattilaisella, kuten minulla, on vaikeuksia, kun Suomen arvostetuin aiheesta puhuva taho, kertoo sinulle, että kyllä sinun kannattaa luottaa häneen ja uskoa esitetty asia. Tämä video on tehty ”kotilaitteilla”, eikä millään saavuttamattoman kalliilla tekniikalla.

Nythän me tiedämme, että Mikko ei puhu turkkia oikeasti, eikä ääni ole hänen, mutta tulevaisuudessa AI tekee tuon saman suomeksi ja Mikon omalla äänellä. Ehkä se Secret handshake ei ole oikeasti niin kaukaa haettua…

Toki myös ”hyvän puolella” on AI:stä apua. Se auttaa tunnistamaan uhkia nopeammin ja ihmistä paremmin.

Valitettavasti tällaisissa kehitysharppauksissa ollaan perinteisesti menty pahikset edellä, koska heitä ei hidasta eettiset tai moraaliset pohdinnat. Vaan osaako AI tunnistaa AI:n – se jää nähtäväksi.

23 marraskuun 2023

Tekoälyn vallankumous: Palveleeko tekoäly kalastajaa vai kalaa? | Sami Laiho