Skip to content
Menu
Close
29 elokuun 2023

Asta Raami: Intuitio on yksi tulevaisuuden työelämän metataidoista | MySpeaker Oy

”Ihmeet ovat ratkaisuja joiden logiikka on piilossa. Ja kun intuition tuoma tieto ei toimi näkyvän logiikan ulottuvissa, logiikasta ei yksinkertaisesti...
”Ihmeet ovat ratkaisuja joiden logiikka on piilossa. Ja kun intuition tuoma tieto ei toimi näkyvän logiikan ulottuvissa, logiikasta ei yksinkertaisesti ole apuvälineeksi. Päättely voi kuljettaa meidät vain tiettyyn pisteeseen saakka – siihen asti mihin tosiasiat riittävät.” Puhujamme Asta Raami, taiteen tohtori, väitteli intuition käytöstä ja kehittämisestä Aalto-yliopistossa 2015. Asta käsitteli kirjassaan ”INTUITIO3”  intuition potentiaalia mahdottomilta vaikuttavien ongelmien ratkaisussa. Ja tämä juuri on taito ja kyky, jota tulevaisuuden työelämä tarvitsee. Otimme Astan haastatteluumme intuitiosta ja sen voimasta sekä merkityksestä työelämässä: —

Asta, olet tutkinut intuitiota ja kirjoittanut siitä useita kirjoja. Oman intuition kuuntelemisesta on myös ollut paljon puhetta mediassa viime aikoina. Mistä erottaa koska viesti tai ajatus tulee oikeastaan aidosti intuitioltamme ja milloin se nousee muista lähteistä; peloista, toiveista tai muista?

– Jokaisen intuitiojärjestelmä poimii signaaleja, joista syntyy havaintoja. Signaalit pohjautuvat erilaisiin tietopohjiin kuten vaikkapa vaistoihin tai asiantuntijuuteen. Intuition luotettavuuteen vaikuttaa erityisesti kaksi asiaa: tietopohja ja oma erottelukyky. Asiantuntijan intuitio on tyypillisesti luotettavampaa kuin reaktiivisiin tunteisiin helposti sekoittuva vaistointuitio.

Sanotaan, että intuitio on yksi tulevaisuuden työelämän metataidoista. Käytämmekö sitä tarpeeksi jo työelämässä? Entä mitä hyötyä siitä olisi, että luottaisimme enemmän intuitioomme?

-Intuitioon ei kannata sokeasti luottaa – kuten ei päättelyynkään. Kaikkeen tietoon liittyy jonkinasteinen epävarmuus, siksi tietoa on tärkeää osata arvioida. Menetelmät intuition ja päättelyn tiedon luotettavuuden arvioimiseen ovat kuitenkin erilaisia. Suurin intuition vinouttaja on voimakas tunne. Silloin koko ajattelumme menee ikään kuin oikosulkuun.

Intuitio vaikuttaa työelämässä paljonkin, sillä se on kiinteä osa ajatteluamme. Mutta jos emme osaa tunnistaa tai arvioida intuitiivista tietoa, sen vinouttavat puolet saavat mellastaa ajattelussamme.

Paras keino on yhdistää intuitiota ja päättelyä. Intuitio on nimittäin parhaimmillaan tilanteissa, joissa päättelyn avulla emme saa tarpeeksi luotettavaa tietoa. Mutta ei mikä tahansa intuitio, vaan sellainen, jonka tuottamaa tietoa on mahdollista jotenkin arvioida. Tämän vuoksi puhun älykkäästä intuitiosta.

Kuinka intuitiotaan ja sen viestejä sekä kuuntelemista voi vahvistaa?

Älykkään intuition käytössä hyvä muistisääntö on ”liikennevalot”.

Jos pää on tunteista punaisena, olkoon syy vaikkapa raivo, hurmos, ihastuminen tai pelko: STOP! Rauhoita mieli, mene kävelylle, nuku yön yli – käytä keinoa, joka toimii sinulla.

Usein keltaisissa valoissa ahdistaa: en tiedä mikä on hyvä valinta, luotettava tieto tai oikea suunta.

Silloin ODOTA! Sen sijaan että haluat päästä ahdistuksesta eroon kiirehtimällä, ole ahdistuksen äärellä. Älä syytä muita, olosuhteita tai tiedon puutetta. Usein käy niin, että kun ahdistus poistuu, ratkaisu siintää.

Ihmiset, jotka ovat herkkiä ja luovia, saattavat jumittua vihreisiin valoihin. Kaikki ikään kuin huutaa: MENE! Mutta siinä kohtaa ei uskallakaan sanoa ideaa tai ottaa askelta, kun pelottaa, nolottaa tai pohtii mitä muut ajattelevat. Silloin jää itse itsensä tukkeeksi ja estää myös perässä tulijoita pääsemästä eteenpäin.

Oman intuition lukemisessa on hyödyllistä tunnistaa mikä valo itselle palaa.

Viimeisenä, mikä sinua juuri tällä hetkellä erityisesti kiinnostaa intuitioon liittyen? Onko joitain uusia, resonoivia ajatuksia tai oletko tehnyt kiinnostavia löydöksiä intuitioon liittyen?

– Olen herännyt huomaamaan, kuinka paljon meillä kaikilla on laumapohjaista käyttäytymistä. Meillä on sisäsyntyinen halu kuulua joukkoon, ja sen vuoksi liu’umme huomaamattamme erilaisiin miellyttämisen, vaikenemisen, manipuloinnin, vallan ja hallinnan dynamiikkoihin vuorovaikutuksessa. Näistä maksamme kovaa hintaa yksilöinä, mutta ennen kaikkea yhteisönä, sillä ne estävät monia ihmiskunnalle kullanarvoisia ideoita menemästä eteenpäin.

Seuraan erityisesti keksijöiden tekemiä tutkimuksia ja näen jatkuvasti ällistyttävän luovia, yksinkertaisia, edullisia ja toimivia ratkaisuja. Tämä antaa valtavasti toivoa. Tästä teemasta haluaisin puhua organisaatioissa, sillä yritykset voivat olla edelläkävijöitä moninaisen hyvän edistämisessä: työyhteisön hyvinvoinnissa ja uusien innovaatioiden levittämisessä – siinä sivussa rakentaen menestyvää bisnestä ja luoden kestävää tulevaisuutta meille kaikille.

Lue lisää Astasta puhujana! 
29 elokuun 2023

Asta Raami: Intuitio on yksi tulevaisuuden työelämän metataidoista | MySpeaker Oy

”Ihmeet ovat ratkaisuja joiden logiikka on piilossa. Ja kun intuition tuoma tieto ei toimi näkyvän logiikan ulottuvissa, logiikasta ei yksinkertaisesti...