Skip to content
Menu
Close
22 elokuun 2023

Esittelyssä puhujamme Emma Kari: On aika ottaa vastuu ja toimia planeettamme puolesta | MySpeaker Oy

Uusi puhujamme Emma Kari on rohkea ympäristövaikuttaja, joka on tehnyt työtä ympäristökysymysten parissa niin järjestökentällä, politiikassa kuin elinkeinoelämässä. Emma tunnetaan inspiroivien ja optimististen puheiden pitäjänä, joka luo toivoa maailman tilasta ja antaa kuulijoille välineitä käynnistää positiivinen muutos. Entisenä ympäristöministerinä ja nykyisenä ympäristöalan toimitusjohtajana Emma tuntee läpikotaisesti luonto- ja ilmastokysymykset, niihin liittyvät mahdollisuudet ja ongelmat. Otimme Emman haastatteluumme, jotta pääset myös tutustumaan hänen ajatuksiinsa ja puheenvuorojen teemoihin syvemmin:

Emma Kari, jätit politiikan ja hyppäsit yrittäjäksi, intohimonasi viedä ympäristöasioita eteenpäin ja olla mukana pelastamassa planeettaamme. Miten uusi aikakausi elämässäsi on lähtenyt liikkeelle, mitä oivalluksia olet saanut näiden kuukausien aikana ja missä keskittymisesi on juuri nyt?

-Uusi elämänvaihe on tuonut uutta toivoa. Kun ymmärrys ympäristökriisin vakavuudesta lisääntyy, samalla kasvaa myös halu toimia planeetan puolesta. Suomalaiset yritykset ymmärtävät luontokadon ja ilmaston merkityksen ja haluavat olla osa positiivista muutosta. Yksikään yritys ei voi korjata kaikkia ongelmia, mutta jokainen yritys voi maksimoida oman positiivisen vaikutuksensa luontoon. Olen oppinut, että yksittäisillä teoilla ja päätöksillä voi olla suuri vaikutus. Ja mitä useampi toimii, sitä suurempi on vaikutus.

Oma intohimosi ja merkityksellisyys löytyy selkeästi työstä luonnon ja planeettamme hyväksi. Mistä rakkautesi tätä niin tärkeää asiaa kohtaan sai alkunsa? Mitkä ovat suurimmat haaveesi vielä, kun puhutaan työstäsi planeettamme eteen?

-Minulla on vain tämä yksi elämä ja meillä on vain tämä yksi planeetta. Ihmiskunta on aineellisesti rikkaampi kuin koskaan historiansa aikana, mutta kehitys on nojannut planeetan ekologisen kantokyvyn ylittävään luonnovarojen ylikulutukseen. Yhtälö on kestämätön ja on selvää, ettei näin voi jatkua. Kolmen lapsen äitinä en voi kuvitella tärkeämpää työtä kuin tämän planeetan elinkelpoisuuden puolesta toimimisen. Onneksi muutos kestävään yhteiskuntaan on alkanut ja se näkyy kaikkialla.

Entä minkä roolin näet yrityksillä olevan ilmastoasioissa ja planeettamme pelastamisessa? Onko tämä voima ja valta sekä vastuu meillä tarpeeksi tiedossa?

-Jos katsomme ympäristökriisiä yritysten näkökulmasta, on yhtälö yksinkertainen. Talouden perustan murentuessa murenevat myös yritystoiminnan edellytykset. Yritykset, jotka ryhtyvät toimiin luontokadon torjumiseksi, toimivat paitsi ihmiskunnan puolesta, myös oman yritystoimintansa puolesta. Suomalaiset yritykset ovat nousseet eturintamaan ilmastokriisin torjumisessa. Tällä on ollu valtavan suuri merkitys. Ei ole mitään syytä, miksi sama ei tapahtuisi myös luontotoimissa.

Olet puhunut paljon työssäsi erilaisille yleisöille. Mihin kehottaisit juuri nyt yrityksiä kiinnittämään huomiota ilmaston ja ympäristön kannalta, kun halutaan rakentaa aidosti vastuullista liiketoimintaa?

-Tärkeintä on ymmärtää oma rooli ja vastuu työssä planeetan puolesta. Tässä ajassa ei ole enää mahdollista olla vastuullinen toimija huomioimatta luontoa. On ymmärrettävä oman toiminnan luontovaikutukset ja miettiä, miten on voida vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia. Lopulta tärkeimpänä tavoitteena on oman luontokädenjäljen kasvattamisen rinnalla olla aktiivinen toimija luontopositiivisen systeemimuutoksen aikaansaamiseksi, joka läpäisee oman toimialan ja koko yhteiskunnan.

Puheenvuorosi ”Arjen ekosoturit – oma elämä kestäväksi” koskettaa erityisesti meitä yksilöitä. Mitkä ovat omat vinkkisi kestävämpään arkeen?

-Kyse ei ole vallankumouksesta ja kaiken muuttamisesta. Kestävä arki alkaa pienistä askeleista. Aloita vaikka valitsemalla välillä eläintuotteiden sijaan kasvisruoka. Mieti, tarvitsetko kaiken uutena, vai löytyykö hakemasi tuote nettikirpparilta. Pohdi, mitkä matkat voisit auton sijaan kulkea polkypyörällä. Vaadi työpaikkaasi olemaan aktiivinen. Inspiroi ihmisiä ympärilläsi ottamaan ensimmäisiä askeleita. Ja äänestä kaikissa vaaleissa ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneet toimimaan ympäristön puolesta.

Uutena puhujanamme, olemme innoissamme saadessamme esitellä sinut asiakkaillemme! Kerro vielä, mikä on pääsanomasi, jota haluaisit puheillasi välittää?

-Pääsanomani on, että jokaisella on merkitystä. Ympäristökriisi on aikamme suurin kriisi ja sen ratkaisemisessa pienetkin asiat ovat isoja asioita. Yhdessä voimme muuttaa suuntaa ja muutos on jo vauhdissa. On aika ottaa vastuu, sillä planeetan puolesta toimiminen on myös meidän ihmisten puolesta toimimista.

Tutustu Emman puhujaprofiiliin tästä!

22 elokuun 2023

Esittelyssä puhujamme Emma Kari: On aika ottaa vastuu ja toimia planeettamme puolesta | MySpeaker Oy