Skip to content
Menu
Close
31 toukokuun 2023

Lempeä sisu on polku inhimilliseen tulevaisuuden rohkeaan rakentamiseen – Emilia Elisabet Lahti

Kaikilla ihmisillä on erityisiä voimavaroja, joiden avulla he voivat ylittää ennalta olettamansa rajat. Tuo kapasiteetti on universaali, mutta suomalainen kulttuurimme...

Kaikilla ihmisillä on erityisiä voimavaroja, joiden avulla he voivat ylittää ennalta olettamansa rajat. Tuo kapasiteetti on universaali, mutta suomalainen kulttuurimme on siitä erityinen, että meillä on tuolle ilmiölle oma rakas sana: sisu.

Tuo ikivanha käsite on enemmän kuin mitä sen vaatimaton ulkoasu saattaa vihjata. Sisun tietoinen kehittäminen avaa elämää uteliaasti ja terveellä nöyryydellä tutkivalle ihmiselle polun—ei vain vahvuuteen ja menestykseen—vaan kasvuun kokonaisena ihmisenä ja oman elämän johtajana.

Koska jotain niin juurevaa ja samalla epämääräistä, kuin ihmisen sisäinen tuli ja elämän voima ei voi tutkia vain ajatuksissa, paremman idean puuttuessa vein vuonna 2014 aloittamani väitöskirjatyön kirjaimellisesti ”tien päälle.” Uuden-Seelannin päästä päähän ulottunut 2400 kilometrin ja 50 päivän ultrajuoksu- ja pyöräilymatka sekä harjoittelu pohjoiskiinalaisessa taistelulajiakatemiassa myöhemmin vetivät syvälle sisuun eletyn elämän arvaamattomassa ja toisinaan ankarassa kokemusviidakossa.

Tuon tutkimusmatkan löydökset alleviivaavat eritysesti sisun rakentavan ja rikkovan käytön eroa, jonka tunnistaminen vaatii harjoittelua. Sisu on erityislaatuista päättäväisyyttä, joka liiallisena tai tasapainottomana voi synnyttää ympärilleen armottomuutta ja johtaa siihen, että yksilön tai ryhmän voimat ehtyvät. Rakentava tai lämmin sisu viittaa sisuun harmonisena ominaisuutena, johon kuuluu elämän, oman itsen ja muiden kohtaaminen armottomuuden sijaan erityisen arvokkuudellisen vahvuuden (graceful strength) kautta.

Sisun hahmottaminen tällä tavoin kutsuu lähestymään vastoinkäymisten ja vaativien tavoitteiden navigointia arjessa tavalla, joka henkii luottamusta, antautumista ja samalla tietoisuutta omista resursseista ja niiden muutoksista, enemmän kuin jatkuvaa eteenpäin puskemista tai voittamista hinnalla millä hyvänsä.

Sisu ei myöskään ole pelkkä yksilön ominaisuus. Sisu on toki yksilössä asuva potentiaali, joka mahdollistaa elämän jatkuvuuden äärimmäisellä hetkellä, mutta tuo voima tulee osin eläväksi ihmisten välisen inhimillisen vuorovaikuttamisen ja siitä parhaimmillaan syntyvän psykologisen turvan tilassa.

Sisun Checklist:

  1. Osaanko erottaa milloin sisuni muuttuu sokeudeksi ja on toisten tarpeet ohittavaa kovuutta ja milloin vahvuuteni aidosti inspiroi muita?
  2. Mistä merkeistä tunnistan rakentavan sisun elämässäni? Mistä tunnistan rikkovan sisun? 
  3. Milloin viimeksi olin itselleni armollinen?
 

Artikkelin on kirjoittanut Emilia Elisabet Lahti, YTM, MAPP, TkT, tietokirjailija, kouluttaja ja lämpimän sisun lähettiläs. Emilia työskentelee kansainvälisesti tulevaisuuden organisaatiokulttuurin ja johtajuuden kehittämisen parissa. Hänen puheenvuoronsa johdattavat tiimit ja yksilöt oman voimansa äärelle.

31 toukokuun 2023

Lempeä sisu on polku inhimilliseen tulevaisuuden rohkeaan rakentamiseen – Emilia Elisabet Lahti

Kaikilla ihmisillä on erityisiä voimavaroja, joiden avulla he voivat ylittää ennalta olettamansa rajat. Tuo kapasiteetti on universaali, mutta suomalainen kulttuurimme...