Skip to content
Menu
Close
22 tammikuun

Pörssin huipulla naiset – tässä tulevaisuuden taidossa naiset päihittävät miehet

Puheen inhimillisen vaikuttavuuden ainutlaatuinen tekoälyanalyysi Suomesta

Olemme yhteiskunnallisessa murroksessa. Tulevaisuuden tärkeimpiä työelämän taitoja määritellään tekoälyn kehityksen myötä uusiksi, ja puhetaidot tulevat erottelemaan jyvät akanoista. Tämä ei ole enää tulevaisuuden visio, vaan todellisuutta, joka muokkaa liiketoimintakenttää merkittävästi.

Suomen suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vain 12% on naisia, mutta heitä yhdistää yksi merkittävä tekijä – he ovat huipulla vaikuttavassa puheessa

MySpeaker Rhetorichin uusi vallankumouksellinen tekoäly analysoi Suomen johtavien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien puheen vaikuttavuutta, ja analyysin tulos oli jokseenkin yllättävä; Analyysia tehtäessä joulukuun 2023 alussa, Helsingin pörssin 50 suurimman yrityksen keskuudessa vain kuudella oli naistoimitusjohtaja. Kaikki kuusi naista löytyvät kuitenkin 15 parhaan puhujan listalta.

Vaikuttavan puhumisen taito nostetaan jatkuvasti yhdeksi tulevaisuuden tärkeimmistä taidoista esimerkiksi McKinseyn ja HR Forecastin ennusteiden mukaan. Kasvava painoarvo vaikuttavien puhetaitojen tärkeydestä demokratisoi johtajuuden pelikenttää tulevaisuudessa, sillä vaikuttavan puheen elementit on hallittava kokonaisuudessaan, eikä vain osin. Koko paletin käyttämättä jättäminen on kuin menetetty mahdollisuus. MySpeaker Rhetorich tekoälyanalyysin perusteella miestoimitusjohtajat saavat hyviä arvosanoja uskottavuudesta ja vakuuttavuudesta. He eivät kuitenkaan yllä naisten tasolle miellyttävyydessä ja tarinankerronnassa, jotka ovat oleellisia vaikuttavan puheen elementtejä ja jotka vaikuttavat erityisesti siihen, kuinka puhe otetaan vastaan.

Pörssiyhtiöt valittiin analyysiin markkina-arvon perusteella. Toimitusjohtajien analysoidut videoleikkeet otettiin viimeisimmistä yhtiökokouksista tai vastaavista esityksistä. Tämän analyysin perusteella suomen suurimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vaikuttavimmat puhujat ovat seuraavat:

TOP15
1. Liisa Hurme, Orion
2. Matti Lehmus, Neste
3. Nathalie Ahlström, Fiskars
4. Henrik Ehrnrooth, Kone
5. Allison Kirkby, Telia
6. Susan Duinhoven, Sanoma
7. Markus Rauramo, Fortum
8. Michael Rauterkus, Uponor
9. Mikko Helander, Kesko
10. Jeanette Jäger, Enento
11. Jacek Pastuszka, Anora
12. Pasi Laine, Valmet
13. Pia Kåll, Capman
14. Petri Niemisvirta, Mandatum
15. Martin Lindqvist, SSAB

Kiinnostavaa tuloksissa on naisten ja ulkomaalaistaustaisten toimitusjohtajien osuus kärkipaikoilla. Siitä huolimatta, että naistoimitusjohtajia on näiden 50 yhtiön joukossa prosentuaalisesti hyvin pieni määrä (12 %), ovat he kaikki vaikuttavimpien puhujien TOP15-listalla. Naisten lisäksi kärkilistalla korostuu myös ulkomaalaisten määrä; 50 toimitusjohtajan joukosta vain 13 omaa muun kuin Suomen kansalaisuuden, ja kuitenkin kuusi näistä yltää 15 parhaan puhujan joukkoon.

Näin analyysin tekeminen oli mahdollista

MySpeaker Rhetorich -tekoäly analysoi vaikuttavaa puhetta sekä puheteknisestä näkökulmasta että puheen inhimillisen vaikuttavuuden osalta. Tekoäly ja sen tarjoama analyysi perustuvat kattavaan tutkimukseen retoristen keinojen hyödyntämisestä puheessa. MySpeaker Rhetorich -teknologia on Suomesta lähtöisin, monikielinen ja maailmalla ainutlaatuinen. Se analysoi videolta puheen teknisiä elementtejä, joita ovat muun muassa äänenpaino ja -voimakkuus, tauotus, täytesanat, ilmeet ja intonaatio. Inhimillisen vaikuttavuuden analyysi, eli Big Six -analyysi, mittaa nimensä mukaisesti kuutta elementtiä, joiden lopputuloksena puhuja saa arvion muun muassa siitä, kuinka pidetty, vakuuttava ja uskottava hän puhujana on, sekä millaiset tarinankerronnaliset taidot häneltä löytyy.

MySpeaker Rhetorich

MySpeaker Rhetorich Big Six on vasta lanseerattu teknologia, joka tulee mullistamaan, miten puhetaitoja opitaan ja hyödynnetään työelämässä. Vaikka henkilö puhuisikin teknisten elementtien näkökulmasta hyvin, se ei riitä takaamaan puheen relevanssia kuulijan näkökulmasta, eikä siten luo tarpeeksi vakaata perustaa vaikuttavalle puheelle. Vaikuttava puhe kolahtaa kuulijaan, jolloin tavoiteltu viesti menee myös todennäköisimmin perille. Tämän vuoksi on tärkeää hallita vaikuttavan puhumisen taito, joka MySpeaker Rhetorichin Big Six -teorian mukaan pitää sisällään kuusi ominaisuutta: läsnäolo, uskottavuus, aitous, miellyttävyys, tarinankerronta ja kyky suostutella.

”MySpeaker Rhetorich -alusta auttaa ihmisiä kommunikoimaan vaikuttavasti ja selkeästi omien tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Johan Sjöstrand, MySpeakerin toimitusjohtaja. Tavoite on demokratisoida puhetaitoja ja saada ihmisten äänet kuuluviin.”

Taito puhua vaikuttavasti voi tarjota strategisen edun nykypäivän liike-elämässä

MySpeakerin osaomistaja ja hallituksen puheenjohtaja André Noël Chaker on yksi johtavista tarinankerronnan ja julkisen puhumisen asiantuntijoista Suomessa. Hän korostaa julkisen puhumisen tärkeyttä ja tämän taidon opettamista jo koulussa.
Chakerin mukaan Suomi jää investointien ulkopuolelle muun muassa epäselvän viestinnän vuoksi. Vaikuttavat puhujat houkuttelevat pääomaa ja työntekijöitä sekä luovat arvoa ja kilpailuetua edustamilleen yrityksilleen.

Sen lisäksi, että MySpeaker Rhetorich tarjoaa tärkeän työkalun tulevaisuuden kilpailuedun saavuttamiseksi, se kehittää myös meidän kaikkien henkilökohtaista pääomaa. Tämä ei koske vain ylintä johtoa, vaan kaikkia työelämässä olevia. Työntekijöiden tulee kommunikoida paremmin menestyäkseen.

Lisätiedot tutkimuksesta ja teknologiasta saatavilla:

Johan Sjöstrand
CEO
+358 50 3008862
johan.sjostrand@myspeaker.fi

André Noël Chaker
Hallituksen puheenjohtaja
+358 50 5020078
andre.chaker@myspeaker.fi

Saara-Maija Järvelä
International Marketing Manager
+358 50 3413554
saara-maija.jarvela@myspeaker.fi

MySpeaker Oy – Tietoa meistä

MySpeaker on Suomen johtava ja Euroopan nopeimmin kasvava puhujatoimisto. Ymmärrämme globaaleja trendejä, asiakkaidemme tarpeita ja omaamme vahvan kyvyn vastata niihin. Jatkuvasti kasvava puhujaverkostomme ja ainutlaatuinen AI-teknologiamme, MySpeaker Rhetorich, tukevat tehtäväämme saada aikaan pysyvä muutos puheen avulla.

MySpeakerin toimistot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa sekä Ranskassa. Edustamme maailmanlaajuisesti eri alojen kovimpia asiantuntijoita, visionäärejä ja motivoivia ammattipuhujia. Tiimimme koostuu kokeneista ja tunnetuista puhuja-alan ammattilaisista. Luomme vaikuttavan puhujasisällön niin tapahtuma-alan ammattilaisten tuotantoihin, kuin yrityselämän erilaisille tapahtumille.

Lue lisää Rhetorichista täältä

 

Medianostoja:

Talouselämä Tekoäly rankkasi Helsingin pörssin vaikuttavimmat puhujat: tässä he ovat 

HBL Hon är börsens bästa talare – kvinnorna i topp när HBL lät AI:n ranka storbolagen vd:ar

Kauppalehti Tässä ovat pörssin vaikuttavimmat puhujat – Tekoäly arvioi toimitusjohtajien puhelahjat

22 tammikuun

Pörssin huipulla naiset – tässä tulevaisuuden taidossa naiset päihittävät miehet