Skip to content
Menu
Close
5 syyskuun 2023

Esittelyssä uusi puhujamme: Hanna Markuksela | MySpeaker Oy

Uusi puhujamme Hanna Markuksela on työssä jaksamiseen pureutunut psykologi, psykoterapeutti ja ravintovalmentaja. Hanna on kirjoittanut tietokirjan Suorituskyvyn salaisuus (Tammi, 2021), jossa hän avaa työtehon ja hyvinvoinnin tärkeintä edellytystä – vireystilansäätelyä. Hannan puheenvuoroissa yhdistyvät tutkimusnäyttö ja pitkä käytännön kokemus työhyvinvoinnin kentältä. Hanna opettaa tunnistamaan ali-, yli-, ja optimivireyden sekä vaikuttamaan ajoissa hermostoon kaikenlaisissa tilanteissa.

Otimme Hannan haastatteluumme, jotta pääsette syvemmin käsiksi hänen puheidensa teemoihin:

Olet psykoterapeutti ja psykologi ja puhut muun muassa ajattelukunnosta ja vireystilan säätelystä? Miksi nämä ovat tässä ajassa tärkeitä teemoja?

-Aivotyön vaatimukset ovat kasvaneet, joten ongelmat jaksamisessa näkyvät nykyaikana nopeammin työsuorituksissa. Moni on kroonisesti ylivirittynyt eli kovilla kierroksilla, mikä syö keskittymiskykyä ja johtaa ennen pitkää jaksamisen romahtamiseen. Yksilön potentiaali ei tule käyttöön, koska sen saa käyttöön vain hyvinvoivassa optimivireystilassa. Vaikka työelämän tahti edelleen kiihtyy, ratkaisu ei ole enää pusertaa kovemmin ja nopeammin, vaan työskennellä viisaammin. Tällöin hermoston vireystilansäätelyn menetelmät tulevat konkreettiseksi avuksi sanahelinän sijaan. Vireystilansäätely on tärkeää myös vapaa-ajalla, sillä monelle viikon rankin päivä osuukin stressitasomittausten perusteella lauantaihin. Todelliset energiasyöpöt voivat siis sijaita missä tahansa kohtaa vuorokautta ja viikkoa. Tunnistamalla ja työstämällä nämä, siirtyy työkyky uudelle tasolle.

Mitä tarkoittaa ajattelukunto? Mitä pitää tehdä, että ajattelukunto olisi optimi?

-Jos ihmisellä on univajetta, hän on ylirasittunut, hän kokee kovia paineita yhteisössään, hänen verensokerinsa heilahtelee, keho on jatkuvilla kierroksilla tai alivireessä, hän ei voi olla parhaassa ajattelukunnossa. Silloin ei ole paras hetki tehdä tärkeitä ratkaisuja. Aivojen toiminta on muuttunut, ihminen skannaa ympäristöstään uhkia ja vikoja eikä enää näe itsestäänselviäkään ratkaisuja. Urautunut rutiinityö voi vielä onnistua, mutta sitä vaativammissa tehtävissä menetetään potentiaali. Sen sijaan optimaalisessa vireystilassa oleva ihminen on parhaassa ajattelukunnossa eli hän pystyy tuottamaan viisaimmat ideansa, oppimaan uutta, kommunikoimaan hyvin ja sopeutumaan muutoksiin.
Optimivireyden alueella, hyvässä ajattelukunnossa on helppo tehdä älykkäimmät ratkaisut, kommunikoida muiden kanssa hyvin, tehdä muutoksia, oppia nopeasti ja parantaa terveyttä. Koko maailma näyttää erilaiselta optimivireystilassa.

Miten erottaa kehoväsymys aivoväsymyksestä?

-Usein puhutaan ylikuormitustilasta tietämättä mitä sillä ylipäätään konkreettisesti tarkoitetaan. Moni ei tiedä, että on erilaisia ylikuormitustyyppejä ja näiden tunnistaminen auttaa etsimään myös täsmäavun. Kehoväsymys voi olla uniongelmia, voimattomuutta, haasteita sydämen sykkeessä ja sykevälivaihtelussa sekä tunnetta, ettei keho lähde enää normaaliin tapaan käyntiin päivän aikana. Vähitellen fyysiset vaivat saattavat pahentua. Jos ihmisen keho on hänen mieltään heikompi lenkki ja elämäntyyli fyysisesti kuormittava, hän saattaa olla mielensä osalta yhä tasapainossa, mutta jokin fyysinen rasitustekijä kuluttaa hänen energiansa. Syitä on lukuisia tunnistamattomasta unihäiriöstä huonosti rytmitettyyn vuorokausiohjelmaan, joka kuluttaa kehoa. Myös geneettiset erot vaikuttavat suuresti siihen mikä ihmisen kehomielijärjestelmässä ensimmäisenä pettää ja miten järjestelmä viestittää tästä. Mitä tulee aivotyöläistä riivaavaan aivoväsymykseen, se on tyypillisesti keskittymisvaikeuksia, sähläämistä ja poukkoilua, pään sauhuamista, rasittumista ympäristön ärsykkeistä ja tunnetta, ettei pysy hereillä. Pidempään jatkuessaan tila aiheuttaa mielialaoireita. Uupuneella voi olla erittäin hyvä fyysinen kunto ja palautumiskapasiteetti, mutta hänen mielensä tai keskittymisensä saattaa romuttua. Taustalla vaikuttavat yksilölliset erot aivojen toiminnassa eli neuromonimuotoisuus, työskentely- ja ajattelutavat sekä oma menneisyys. Kaikkiin tekijöihin on mahdollista saada ajoissa apua ja työstää samalla omia elämäntapoja tukemaan jaksamista.

Jos saisit välittää yhden viestin tai antaa yhden ajatuksen tämän artikkelin lukijalle, mikä se olisi?

-Energia, jaksaminen on kaikkein kallisarvoisinta valuttaamme. Sitä on meistä jokaisella ja sen voi törsätä kuin tuhlaajapoika tai kohdentaa viisaasti kuin tuottoisan sijoituksen. Vireystilansäätely koostuu parhaista keinoista pitää energian kuluminen ja palautuminen tasapainossa. Koska jokainen ihminen on työtehtävässään parhaimmillaan oikealla vireysalueella, hyötyy joka ikinen työyhteisö merkittävästi viisaasta vireystilansäätelystä – niin yksilön kuin koko yhteisön tasolla.

5 syyskuun 2023

Esittelyssä uusi puhujamme: Hanna Markuksela | MySpeaker Oy